Kulturföreningarnas syfte

http://www.metmuseum.org/art/collection/search/444529Det finns många olika föreningar där man har som syfte att föra samman olika kulturer eller delar av samma kultur, för att människor ska kunna umgås och hjälpa varandra samtidigt som man får utlopp för sin egen kreativitet och blir inspirerade av andra människor. Dessa föreningar kallas kulturklubbar eller kulturföreningar och finns på många håll i landet och i andra länder också.

Nivån är ofta på nybörjarnivå eller på lite mindre professionell nivå så att i stort sett vem som helst ska kunna ta del av det. Många skolor organiserar också föreningar, där man utövar någon sorts verksamhet eller planerar en uppkommande kulturell händelse på skolan. Det kan gälla allt från dans-eller teaterkurser där man sätter upp pjäser, till litterära sällskap och bokklubbar som diskuterar olika böcker och skrivna verk. Kanske har de även en redaktion som ger ut en tidskrift där man tar upp ämnen som ligger medlemmarna varmt om hjärtat.

Kulturföreningar finns även för äldre personer där man kanske pratar om gamla tider eller något gammalt gemensamt intresse. En förening som också sysslar med näringsverksamhet kallas däremot ideell förening.

Studiefrämjandet

Studiefrämjandet är en ideell förening som har hand om en massa olika kurser i allt möjligt, samt seminarier, föreläsningar och andra kulturarrangemang. Det kan vara konstkurser där man lär sig att måla eller keramikkurser där man skapar keramik. De erbjuder även något som heter Senioruniversitetet i samarbete med Folkuniversitetet, för pensionärer som vill läsa t.ex. datakunskap eller plugga något språk.

Studiefrämjandet har även utbildning i spelkulturen där man kan starta en studiecirkel om spelande i olika former. Är man intresserad av t.ex. roulettekasinon, vadslagning eller dataspel, kan man utveckla det tillsammans med en grupp. Man kan arrangera LAN eller varför inte skapa rollspel med kulturell anknytning.

Starta din egen kulturförening

Fantasin har inga gränser, och allt eftersom världen utvecklas uppkommer nya kulturer och intressen. Många eldsjälar startar egna kulturföreningar i utsatta områden för att motarbeta utanförskap och kriminalitet och i många fall har det gett mycket positiv respons.

Allt man behöver göra är att bilda en liten grupp och registrera föreningen hos kommunen. Man kan även söka bidrag.